MILE END – House Renovation

This 1909 single fronted symmetrical cottage has a 1990s extension at rear which faces north.  The kitchen and bathroom needed upgrading .   In addition, it was decided to add a walk-in-robe and ensuite to one of the original four main rooms of the house.

The kitchen design replicated the original layout, but with a stone benchtop and more functional storage space including nifty narrow pull out spice rack and cutting board slots.  An integrated dishwasher was added along with a new rangehood, double bowl sink and mixer tap.  Joinery was finished in two-pack paint rather than laminate to get the exact colour required.   This colour matches one of the 100×100 ceramic tiles used on the splashback. The splashback is in warm shades of orange and yellow.  The frequently used cooking implements and utensils as well as wine glasses are hanging from the ceiling joists and add to an unpretentious and welcoming feel of a busy kitchen at the heart of the family.

The original bathroom was larger than required and the redesign was able to provide a useful walk-in storage cupboard off the lobby.  The bathroom was designed with grand-children and aging occupants in mind.  The shower is hobless with a beautiful frameless textured glass screen dividing the shower and bath from the basin.  A similar tile pattern in shades of green provide a cooling atmosphere and reflect the greenery visible through the full-glass wall at the shower end of the room.  This looks into a small secluded part of the garden with a ‘Granny Smith’ appletree, clematis, plumbago, and roses.

The ensuite enclosed almost half of one of the original four rooms.  The intention was to remove the wall dividing the two rooms, but the chimney rising through this wall serviced fireplaces in both rooms.  Removing the wall meant either demolishing or rebuilding the chimney.  The two original chimneys, one for this room under renovation and another on the opposite side of the house, were in poor condition and had lost the decorative top 500mm.  To honour the history of the dwelling, it was agreed that both chimneys would be rebuilt.  In the renovated part, a single fireplace was constructed against the wall.  The outcome is a generous, delightful bedroom retreat with its own bathroom, and still room for visiting children and grandchildren.

LOCATION
Mile End
DATE
2013-2015
ARCHITECT AND INTERIOR DESIGN
Kilpatrick Architecture
Project Architect: David Kilpatrick
STRUCTURAL ENGINEERING
Nigel Hallett and Associates
BUILDER
Ivan Schmocker Constructions